Enfes lezzet Sturm !

Eveeet, gelelim fasulyenin faydalarına 😛

Sizleri bizim tatlı Tütkiye’mizde maalesef ki bulamayacağımız enfes bir lezzetle tanıştırmak istiyorum 🙂 Sturm!

IMG_20150908_002538Sturm, yeni fermente edilmiş üzüm suyundan üretilen bir şarap. Aslında şarabın, şarap olmadan önceki versiyonu desek daha anlaşılır olabilir. Eylül ortalarında %4 alkol oranına sahip bu içecek, fermantasyon devam ettiğinden dolayı Ekim sonlarına doğru %10 alkol oranına ulaşır. Sturm’un Fermantasyon sürecinden dolayı, içecek sürekli gaz çıkarır ve bu nedenle şişelerin kapakları kapatılmaz. Jelatin tarzı yumuşak şeylerle ağzı sadece örtülür. Marketlerde buzdolabında 1-2 litrelik şişelerde bulabilirsiniz. Ama satın aldığınızda kapağın açık olduğu gerçeğini unutmamak lazım. Zira taşımak zor, eve gidene kadar şişeyi dik ve çalkalamadan tutmanız lazım..

Beyaz Sturm (weiß Sturm), kırmızı Sturm (Rot Sturm) ve Schilcher Sturm (Sadece Avusturyanın Steiermark eyaletinin batısında yetişen Wildbacher üzümünden yapılır) olmak üzere 3 farklı çeşidi bulunmaktadır. Ben sadece beyaz ve kırmızı olanı deneyebildim. Karşılaştıracak olursak kırmızı sturm beyaz sturma göre daha tatlı. İçimi oldukça rahat ve kesinlikle tadına bayıldım. Eğer çok şekerli gelirse biraz su katıp seyreltebilirsiniz.

Yalnız Sturm sadece Eylül ortasından Ekim sonuna kadar mevsimlik olarak üretiliyor ne yazıkki. ‘Sturmzeit!!’ ‘Sturm’ yazılarını neredeyse her restoranın girişinde sadece bu zamamlarda görebilirsiniz. Ayrıca sanırım Çek Cumhuriyeti, Almanya’nın bazı şehirlerinde ve Slovakya’da da bulabilmek mümkünmüş. O zaman bize de bu enfes lezzetin tadını doyasıya çıkarmak düşsün 🙂