Wiener Wiesen-Fest

Pocetkom oktobra svake godine se odrzava Wiener Wiesn-Fest koji je tu da ponudi zabavu svim prisutnim posjetiocima u tradicionalnom Beckom stilu. Posjetioci mogu birati jedan od tri standa sa raznim muzickim programima.Negdje sam procitala da je cilj ovog festivala koji podsjeca na poznati Oktoberfest ‘The tradition of having fun and the fun of having traditions’.

U toku ovih devet dana svaka Austrijska provincija predstavlja njihove tradicionalne proizvodnje, nosnje, kuhinju, muziku tokom dana a navecer je party sa muzikom uzivo. Tokom ovih devet dana moci cete vidjeti svuda po Becu ljude obucene u tradicionalne nosnje.

Ono sto je meni najzanimljivije jeste da su upravo mladi ti koji nose I postuju ovu tradiciju. Lijepo je znati da se ona prenosi sa generacije na generaciju.

Naravno, Bec ne bi bio Bec da tu nema ponude za sve uzraste. S obzirom da je Wiener Wiesen-Fest na Pratersternu pored dijelova sa sijenom organizovanih za djecu, u blizini je veliki zabavni park ukoliko dodjete sa malisanima, da ih I zabavite. Dok stariji mogu uzivati u ‘predstavama’ I tradicionalnim plesovima mladih, te u restoranima sa tradicionalnom kuhinjom. A onaj sredisnji uzrast pored svega nabrojanog moze da se I zabavi!