WENN oder ALS?

Dificultatea utilizării corecte a conjuncțiilor temporale Wenn și Als este că ele se traduc la fel („când”/ „dacă”) însă se utilizează în situații diferite.

Atunci apare întrebarea: Când folosim Wenn și când folosim Als?

  • Propoziția secundară (NS) se introduce cu ajutorul lui Wenn pentru exprimarea unei acțiuni prezente sau viitoare sau pentru exprimarea unei acțiuni repetate în trecut. Repetarea poate fi accentuată cu adverbele immer(mereu) sau jedes mal(de fiecare dată).

Exemple:

Ich backe eine Torte, wenn jemand Geburstag hat. / Eu (mereu) fac un tort, când cineva are o zi de naștere.

Wenn es morgen schön ist, können wir Fahrrad fahren. / Dacă mâine vremea este frumoasă, am putea să ne plimbăm cu bicicleta în parc.

Ich werde immer nervös, wenn ich meinen Kollegen ein Projeckt vorstellen muss. / Eu mereu am emoții, când trebuie să prezint un proiect în fața colegilor.

  • Propoziția secundară (NS) se introduce cu ajutorul lui Als pentru exprimarea unei acțiuni terminată în trecut nerepetată.

Exemple:

Was hast du gestern gemacht, als dich deine Mutter besucht hat?  / Ce ai facut tu ieri, când te-a vizitat mama ta?

Als ich nach Österreich gekommen bin, habe ich kein Wort Deutsch verstanden. / Când am ajuns în Viena, nu întelegeam nici un cuvânt în germană.

Conjuncțiile WENN și ALS introduc propoziții secundare, ceea ce însemnă că verbul în aceste propoziții stă la finalul lor. Fraza poate fi începută și cu propoziția secundară, caz în care verbul în propoziția principală stă pe poziția 1.

Pe mine m-au ajutat foarte mult explicațiile profesoarei mele de la DeutschAkademie și toate exercițiile pe care le-am făcut în clasă și acasă.

Nu este ușor să folosești corect conjuncțiile WENN și ALS, însă în timp cred că dacă exersăm ce am învațat la curs o să ni se pară din ce în ce mai ușor să facem distincția între ele. 🙂