Bal

Preko 400 balova se odrzi svake zime u Becu. Ta karnevalisticka balska tradicija je zpoceta nekad u 18.-om stoljecu kada je nosenje maski I kostima bilo rezervisano samo za pletstvo u nekim privatnim prigodama. Kako bi se ovo kompenziralo, car Josip II otvorio je vrata Hofburske palate svima. Na ovaj nacin se omogucilo Beclijama da kopiraju proslave plemstva sto je ostalo I do danas. Postoji strogi dress code gdje muski oblace tuxedo/smoking odijela, a djevojke svecane duge haljine.

Na tradicionalnim Beckim balovima, damama se daje poklon ili prilikom dolaska ili odlaska na bal. To su nekada bile dekorisane kartice na kojima se rezervisu plesovi sa razlicitim obozavaocima. Svecanost bala se otvara debitantskim plesom kada mladi debutanti I debitantice plesu valcer, nakon cega se I gosti pridruzuju plesu. Sve debitantice nose bijele haljine I samo su one koje bi trebale biti u bijelim haljinama.  “Damenwahl’ je onda period kada je damama dozvoljen prilazak gospodi. Do ponoci se najcesce plesu onda razni plesovi gdje se u ponoc zatvara ceremonija najcesce plesanjem kvadrila.

Becki valcer je poznati ples. U pocetku valcer, kao ples koji se plese sa partnerom, je smatran kao provokacijom I bilo je moralno neprihvatljivo. Tako da je Becki kongres nekada u 19 stoljecu, ucinio valcer prihvatljivim u velikim salonima, te je poslije toga politicki rad bio cesto pracen balovima odakle je nastala famozna izreka ‘Der Kongress tanzt!’, I Becki valcer je proglasen kraljem plesova.

Vecina Beckih balova su profesionalno organizovani. Neki od najpoznatijih balova su Opera bal, Bal Becke filharmonije, The Coffee-house Owners‘ Ball, itd.

Ja sam prosle godine samo posjetila bal IAEA agencije u kojoj radim koji se odrzavao u Hofburskoj palati. To je jedno prelijepo, romanticno iskustvo, gdje mozete da se pretvarate da ste iz pretodnog stoljeca I uzivate u ljepotama Beckih palata I plesova.

Do iduceg javljanja! ?