Bec jedno od glavnih sjedista UN organizacija

Ne znam koliko je svima to poznato, ali Bec je jedno od cetiri glavna sjedista Ujedinjenih Nacija zajedno sa New York, Geneva I Nairobe. Becki internacionalni centar (The Vienna International Centre), jos poznatiji kao ‘UNO City’ je otvoren 1979. godine I preko 4000 zaposlenika iz preko 110 zemalja iz cijelog svijeta radi ovdje.

Zasto vam pricam o ovome? To je upravo jedan od razloga mog dolaska u Bec. Praksa za International Atomic Energy Agency (IAEA).

To je jedno predivno iskustvo koje treba prozivjeti da bi se shvatilo. Pored ‘friendly’ sredine, imate priliku upoznati ljude iz cijelog svijeta, iz prve ruke nauciti o drugim kulturama I religijama. Mogla bih do sutra pricati o iskustvima I divnim ljudima koje sam upoznala ovdje.

S druge strane pored VIC-a u blizini Beca se nalaze IAEA laboratorije nuklearnih aplikacija u Seibersdorfu. U ovim laboratorijima se podrzavaju I provode aktivnosti koje odgovaraju razvojnim potrebama drzava clanica. U ovim laboratorijama su usredotoceni na pitanja kao sto su hrana I poljoprivreda, ljudsko zdravlje, nadgledanje I procjena okolisa itd.

Ovo je zanimljiva informacija za Bec jer u principu u Becu onda imate jedan mali internacionalni gradic koji je prilicno integrisan u sredinu. Upravo zbog ovog internacionalnog gradica u Becu mozete sresti I upoznati ljude iz citavog svijeta I kad je turisticka sezona gotova.